Limeryk #577
Kakao, miód, cynamon,
o szafkę oparte kolano.
Ciepłe miękkie pierniki
nie smakują tak z nikim
jak z sobą samą.
Poniżej specjalnie dla Was przepis na nasze pierniczki bez cukru. Wychodzą dwie blachy.
Najpierw ucieramy w misce:
- pół kostki miękkiego masła,
- dwie łyżki miodu,
- pół paczki przyprawy do piernika,
- jajo,
- łyżkę gorzkiego kakaa,
- 3 łyżki ciepłej wody lub mleka owsianego.
Potem dodajemy:
- 3 szklanki (po Nutelli) mąki pszennej,
- łyżeczkę sody oczyszczonej.
Łączymy składniki łyżką, potem wyrabiamy ręcznie.
Piekę w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. Wtedy są wciąż miękkie, ale rumiane.
Miłego procesu tworzenia i smacznych Świąt, Kochani ❣
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz