niedziela, 5 grudnia 2021

Piernikowe kukułki i choinki

Limeryk #577

Kakao, miód, cynamon, 

o szafkę oparte kolano. 

Ciepłe miękkie pierniki

nie smakują tak z nikim

jak z sobą samą. 

Poniżej specjalnie dla Was przepis na nasze pierniczki bez cukru. Wychodzą dwie blachy.

Najpierw ucieramy w misce:

- pół kostki miękkiego masła, 

- dwie łyżki miodu,

- pół paczki przyprawy do piernika, 

- jajo,

- łyżkę gorzkiego kakaa,

- 3 łyżki ciepłej wody lub mleka owsianego.

Potem dodajemy:

- 3 szklanki (po Nutelli) mąki pszennej,

- łyżeczkę sody oczyszczonej. 

Łączymy składniki łyżką, potem wyrabiamy ręcznie. 

Piekę w temperaturze 180 st. C przez 10 minut. Wtedy są wciąż miękkie, ale rumiane.

Miłego procesu tworzenia i smacznych Świąt, Kochani ❣

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz